Stjärntecknet Oxen: Dess Symbol & Historia

Skriven Av Våra Astrologer

När vi tänker på stjärntecknet Oxen är det svårt att inte tänka på dess kraftfulla symbol, tjuren. Men vad innebär symbolen och vad är historien bakom detta fascinerande stjärntecken? Följ med oss på en resa genom tiden och rymden för att upptäcka hemligheterna bakom Oxen och dess betydelse.

Oxens symbol - Tjurens ansikte och horn

Oxens symbol

Symbolen för Oxen föreställer en tjurs ansikte och horn, vilket bygger på en historisk syn på stjärnorna i stjärnbilden Oxen, men är främst kopplad till våren, då alla naturens gåvor ska skördas. Det är en symbol för tillväxt, fruktbarhet och de gåvor som planeten jorden ger oss. Tänk dig en frodig trädgård som blomstrar under våren och de känslor av förnyelse och tillväxt som det ger, så förstår du varför tjuren är en så passande symbol för detta stjärntecken.

Oxens härskare - Venus

Oxens härskare

Oxen styrs av Venus, det namn som romarna gav en lysande planet efter deras gudinna för kärlek, skönhet, sex, fruktbarhet, välstånd och begär. Denna gudom har sin föregångare i en grekisk gudinna Afrodite, vars roll inte skiljer sig så mycket från Venus roll. Symbolen för Venus består av en cirkel och ett kors under den, vilket representerar den gudomliga andan och pekar på Venus gudomlighet, medan korset betecknar fysisk materia och praktiskhet.

Oxens historia och koppling till Väduren

Oxen är en fortsättning på Vädurens tecken och representerar de andra 30 graderna av zodiakalcirkeln. Vädurens tecken representerar vårens början och därmed livets början, medan Oxen är ett fast tecken som fortsätter det som Väduren har påbörjat. Livet står i full blom i Oxen tecken.

Stjärnorna i Vädurskonstellationen hyser två öppna stjärnhopar, Plejaderna och Hyaderna, och de ligger oftast i slutet av Oxen tecken och i början av tvillingarnas zodiakala tecken. På den tidiga bronsåldern markerade den solens plats under vårdagjämningen, precis som Vädurens konstellation representerade dagjämningen för över 2000 år sedan. Stjärnbilden Oxen var kopplad till den 5000 till 1700 f.Kr., innan ekvinoxens precession flyttade vårt perspektiv till Vädurens tecken.

Oxen och dess roll i antikens mytologi

Oxen är en av de äldsta kända konstellationerna, och man tror att den presenterades i grottmålningar från cirka 15000 f.Kr. Dess betydelse för jordbrukskalendern påverkade olika tjurfigurer i mytologierna i det antika Sumer, Akkad, Assyrien, Babylon, Egypten och naturligtvis Grekland och Rom.

Myten om Oxen i Gilgameshs epos och mesopotamisk konst

I Gilgameshs epos, ett av de tidigaste litterära verken, skickas Oxen av gudinnan Ishtar för att döda Gilgamesh för att han avvisat hennes närmanden. I tidig mesopotamisk konst var Oxen nära förknippad med Innana, den sumeriska gudinnan för sexuell kärlek, fruktbarhet och krigföring.

Grekiska myter och Oxens koppling till Zeus

Även om många kulturer har haft en berättelse kopplad till tecknet Oxen, är de mest levande myterna de från det antika Grekland. Det finns två av dem, båda nära kopplade till gudarnas kung Zeus (hans romerska motsvarighet var Jupiter).

Den första myten kopplar Oxen till att Zeus kidnappade Europa, en legendarisk fenicisk prinsessa. Zeus förälskade sig i Europa och närmade sig henne förklädd till en tjur. Europa attraherades av tjurens skönhet och hoppade upp på hans rygg för att rida på honom. Med henne på ryggen simmade han och tog henne över vattnet till Kreta, där hon födde sina tre söner. Därefter gifte hon sig med den kretensiske kungen Asterion, från vilken dessa barn ärvde styret av ön.

Den andra myten handlar om Zeus första otrohet mot Hera, med Heras personliga prästinna Io. När Hera insåg att hon blivit lurad blev hon riktigt arg. Zeus förvandlade Io till en kviga för att skydda henne från Heras vrede. Tack vare Argus, det allseende monstret, fick Hera reda på detta och förbannade Io till att undra över världen förtrollad, som en ko, ständigt stucken av en gadfly, så att hon skulle tvingas undra för alltid. Efter en tid korsade Io slutligen det joniska havet till Egypten, där Zeus återställde henne till mänsklig form och födde hans två barn, en son som skulle bli kung av Egypten och en dotter.

Sambandet mellan myten om tjuren och stjärntecknet Oxen

Oxen berättar en historia om en inflytelserik man som låtsas vara något han inte är för att vinna en älskad persons tillgivenhet. Det är en berättelse om kidnappning, resor över havet och uppvisandet av en öm men stark sida hos en man som inte är verklig. Den andra myten är mer ondskefull och den manifesteras vanligen när planeter i det här tecknet, eller i kontakt med den här konstellationen, befinner sig i svåra värdigheter och aspekter.

Den betecknar äktenskapsbrott, romantiska förhållanden hos en gift man med sin frus nära vän eller till och med en syster. Det leder till raseri hos hustrun, som kommer att göra allt för att skada sin mans älskare som inte kommer att få någon fred förrän hon korsar ett stort avstånd, flyttar till ett annat land eller reser över havet. Det finns alltid en möjlighet till graviditet och födelse av en utomäktenskaplig son som senare kommer att få inflytande, liksom att kvinnan gifter sig med en man som inte är far till hennes barn.

Mer Information Om Oxen

Oxen Stjärntecken - Karaktärsdrag, personlighet, relationer, vänskap och karriär.

Kända OxenInformation om kända individer och personer som har stjärntecknet Oxen.

Oxens KompatibilitetInformation om vilka andra stjärntecken som fungerar bäst med Oxen.

Oxen Stjärntecken

Zodiak Kalender - Upptäck vad ditt födelsedatum säger om din personlighet, syfte och motivation i livet

Hitta Ditt Stjärntecken

Vädur stjärntecken

21 Mars - 19 April

Oxen Stjärntecken

20 April - 20 Maj

Tvillingarna Stjärntecken

21 Maj - 20 Juni

Kräftan Stjärntecken

21 Juni - 22 Juli

Lejon Stjärntecken

23 Juli -22 Augusti

Jungfrun Stjärntecken

23 Augusti - 22 September

Vågen Stjärntecken

23 September - 22 Oktober

Skorpionen Stjärntecken

23 Oktober - 21 November

Skytten Stjärntecken

22 November - 21 December

Stenbock Stjärntecken

22 December - 19 januari

Vattumannen Stjärntecken

20 Januari - 18 Februari

Fiskarna Stjärntecken

19 Februari - 20 Mars